Mai penală decât infracțiunea: Contravenția (ediția 51). VIDEO+Transcript

Mai penală decât infracțiunea: Contravenția

București, CCIR Business Center, et. 8, Sala Ninel Chiriacescu
Luni, 2 martie 2015, ora 20:00

Invitați [ordine alfabetică]
Jud. Cristian BĂLAN, JUDECĂTORIA GIURGIU
Av. Larisa ANTIMESCU, Partner SORA & ASOCIAȚII
Av. Alina TUGEARU, Managing Associate ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS
Av. dr. Mircea URSUȚA, MIRCEA URSUȚA CI
Moderator

Participarea în sală este rezervată membrilor și invitaților.

Extras VIDEO: 22′. VIDEO integral, pentru membri: 78′

Înregistrarea video integrală este rezervată pentru titularii membership documentare juridică. Cheltuială de formare profesională deductibilă fiscal. Pentru detalii click aici.


Tematica

– Prezumția de legalitate vs. prezumția de nevinovăție. Probațiunea în materie contravențională
– Limitele aplicării dispozițiilor art. 47 din OG nr. 2/2001, pe latura materială. Incidența instituțiilor de drept penal în materie contravențională
– Aplicarea art. 47 OG nr. 2/2001 pe latura procesuală. Obiectul sesizării instanței
– Aplicarea unei sancțiuni principale în afara limitelor legale. Reducerea sancțiunii sau anularea Procesului verbal pentru aplicarea unei sancțiuni neprevăzute de lege?
– Proces vorbal de constatare a contravenției – act autentic? Care este valoarea constatărilor personale ale funcționarului public care l-a intocmit?
– Ne bis in idem (Serghey Zolotukin c. Rusiei). Instanța penală este obligată să pronunțe încetarea procesului penal dacă există un pv de constatare a contravenției pentru fapta cu care a fost sesizată? Care este temeiul imposibilității punerii în mișcare și exercitării AP în această ipoteză?
– Regularizarea plângerilor contravenționale – Hotărârea Lefter împotriva României
– Măsuri provizorii în procedura contravențională – este admisibilă ordonanța președențială prin care se solicită suspendarea executării sancțiunii confiscării sau a altor sancțiuni contravenționale complementare?
– Diferența sancțiune contravențională – măsură administrativă – caracterul punitiv sau preventiv
– Avem „contestație la executare” în materie contravențională. Competența exclusivă a instanței „contravenționale”- analiza art. 32 alin. 2 din OG 2/2001 în forma modificată prin Legea nr. 76/2012
– Executarea sancţiunilor contravenționale este prescriptibilă? Care este termenul de prescripţie? Dar regulile? Cele din dreptul penal sau cele din dreptul civil?