Participarea în sală este rezervată membrilor și invitaților.
Ca și cum nimic nu s-a(r fi) întâmplat: repunerea părților în situația anterioară
București, CCIR Business Center, et. 8, Sala Ninel Chiriacescu
Luni, 9 martie 2015, ora 20:00
– Situația „situației anterioare”: formele restituirii (1637 și 1640 NCC)
– Cand este restituitorul de bună-credință? sau „situația anterioară” actualizată cu costul timpului scurs (1645 NCC)
– Când restituitorul este (sau devine) incapabil (1647 NCC)?
– Restituirea și garanțiile: cum folosesti garanția altuia (1635 (3) NCC) și cum scapi de garanția altuia (1648 (2) NCC)?
– Specie aparte: întoarcerea executării (silite)?
– Art. 1638 Cod civil versus nemo auditur propriam turpitudinem allegans
– Restituirea prestațiilor presupune invariabil repunerea în situația anterioară? (excepții legate de buna-credință sau reaua credință a debitorului restituirii)
– Subrogația reală cu titlu particular în cazul pieirii fortuite a bunului (restituirea se mută asupra indemnizației de asigurare)
– Efectele restituirii față de terțul subdobânditor de bună-credință înscris în cartea funciară (sau despre invocarea principiului publicității materiale a cărților funciare)
– Aspecte procesuale privind repunerea în situația anterioară
– Căi procedurale de invocare a repunerii în situația anterioară. Ipoteza specifică a acțiunii în desfințarea unui contract, fără a exista un capăt de cerere privind restituirea prestațiilor. Ipoteza cererii de restituire a prestațiilor fără a exista un capăt de cerere privind desfintarea contractului
– Ipoteza cererii de restituire doar a prestației proprii. Pentru restituirea prestațiilor celeilalte părți este nevoie de cerere reconvențională?
– Prescripția cererii în restituirea prestațiilor. Ipoteza restuirii decurgând din desființarea contractelor
– Repunerea în situația anterioară – efect cu adevarat automat al admiterii cererii de constatare a ineficacității actului juridic?
– Doar 300 de lei taxa de timbru pentru repunerea părților în situația anterioară, cerută ulterior unei rezoluțiuni operate prin declarație unilaterală, respectiv intemeiate pe un pact comisoriu? (art. 8 alin. 2 din O.U.G. nr. 80/2013)?