Cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală (ediția 70)

UPDATE: Transcript dezbatere (pentru membrii Clubului)

Cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală

București, CCIR Business Center, Amfiteatrul Albastru

Luni, 14 septembrie 2015, ora 20:00

Invitați [ordine alfabetică]
Av. Bogdan Halcu, Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII
Av. Ionuț Lupșa, Managing Partner LUPȘA & ASOCIAȚII
Av. Gabriela Milcev, Partner MILCEV BURBEA
Av. Sorin Eduard Pavel, SCHOENHERR & ASOCIAȚII
Jud. Ileana Ruxandra Tirică, CURTEA DE APEL BUCUREȘTI
Moderator
Tematica

– Forma contractului de cesiune de marcă care nu are un preț – este suficientă forma înscrisului sub semnaturaă privată sau este necesară forma autentică?
– Cesiunea drepturilor în cadrul operelor la comandă atunci când contractul nu conține clauze privind transferul drepturilor de autor. Este considerată cesiunea implicită? Dubla natură a acestor contracte – prestări servicii și cesiune de creație intelectuală.
– Cesiunea proiectelor de arhitectură. Modificările ulterioare ale proiectelor – lipsa acordului creatorului operei.
– Tansferul drepturile patrimoniale de autor asupra programelor de calculator.

TRANSCRIPT DEZBATERE
* realizat de echipa Dezbateri juridice

Bogdan Dumitrache: Bună seara! 14 septembrie 2015, o zi foarte importantă pentru cel puţin două motive: în primul rând, a început anul şcolar, dar al doilea motiv este mai important şi pentru el ne aflăm aici, ne întoarcem la o arie pe care dezbaterile au mai frecventat-o, poate că atunci când au făcut-o această parcurgere a ariei respective a stat sub semnul interdisciplinarităţii sau foarte mult sub semnul interdisciplinarităţii, ne referim la materia proprietăţii intelectuale, au mai fost dezbateri, una consacrată modificărilor şi implicaţiilor pe care noul Cod de procedură civilă le-a adus în legătură cu litigiile în materie de proprietate intelectuală, deci o joncţiune în procedură civilă, proprietate intelectuală, şi cumva tot vizată întâlnirea cu dreptul procesual civil, dar în partea lui finală, şi nu cea de pe urmă, executarea silită, o dezbatere care şi-a pus întrebarea dacă materia proprietăţii intelectuale chiar produce cu adevărat titlul executorii, având în vedere dificultăţile pe care executarea unor astfel de hotărâri judecătoreşti le-a pus în practică. Astăzi, tema, teoretica formulare: Cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală. Ar părea să fie o temă în care materia îşi este suficientă sieşi, s-ar putea să nu ajungem, însă, la aceeaşi concluzie şi deja antedezbaterile, partea de mail-uri care prefațează aş spune în mod tradiţional orice dezbatere, a făcut referiri sau aluzii la zone de drept comun cu care partea proprietăţii intelectuale se poate completa pentru a da nişte răspunsuri, inclusiv la problema cesiunii drepturilor de proprietate intelectuală, o temă destul de generoasă, astfel că drepturile de proprietate intelectuală nu sunt doar unul, sunt mai multe, atunci sigur că şi cesiunea comportă de la un drept la altul aspecte de regim juridic specific. Astă seară avem premiere şi în cadrul panelului pentru că, practic, cu o singură excepţie, cei care au fructificat seara de luni pentru a fi alături de noi şi a da răspunsuri, ba mai mult decât a da răspunsuri, a pune şi întrebări, şi asta este important, sunt pentru prima dată în această postură, nu neapărat ca participant sau persoană implicată în dezbatere, au fost şi dezbateri în care au fost în sală, acum sunt la prezidiu, să spunem aşa, şi o să începem cu un participant în sală, la dezbateri, instanţă de proprietate intelectuală, doamna Judecător Ileana Ruxandra Tilică, de la Curtea de Apel Bucureşti, spun doar atât, din aprilie 2009 până în prezent, secţia a IX-a de la această instanţă, pour les connaisseurs si nu numai.

Ileana Ruxandra Tirică: De anul trecut e secţia a-IV-a.

Bogdan Dumitrache: Da, e Secţia a IV-a civilă şi pentru cauze privind proprietatea intelectuală, deci litigii de proprietate intelectuală sunt – vrea, nu vrea doamnă judecător – specializarea dânsei, da. Mai departe avem avocaţi şi, într-o ordine care ca orice ordine este discutabilă, o să încep, totuşi, cu cei care au mai fost, domnul avocat Sorin Eduard Pavel de la Schoenherr & Asociații, mulţumim pentru prezenţă!

Sorin Eduard Pavel: Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie.

Bogdan Dumitrache: Fac menţiunea că în cariera domnului avocat Sorin Eduard Pavel apare o secvenţă interesantă: consilier în proprietate industrială în domeniul mărcilor, deci, iarăşi, o experienţă foarte utilă pentru practica pe care dânsul o face în acest prezent.

Sorin Eduard Pavel: Şi o singură intervenţie, dacă îmi permiteţi, dacă putem putem să facem în viitor şi o dezbatere privind brevetele de invenție fiindcă nu sunt aşa de dezbătute.

Bogdan Dumitrache: Am înţeles, păi poate le cesionam astăzi, vedem cum o facem. Într-adevăr, sunt materii care nu neapărat în anii faluctății facultăţii pentru că în programa facultăţilor, materia proprietăţii intelectuale are un loc foarte clar ca disciplină obligatorie.. Nu mai e obligatorie nici la facultate? Mai este, mai este, dar un semestru, da, într-adevăr.

Ileana Ruxandra Tirică: Mi-a spus cineva că nu se mai face, de curând chiar.

Bogdan Dumitrache: Se face, e bine, şi în drept şi în fapt, asta este important. Da, da, dar probabil că un semestru e cam puţin. Bun, sigur, în contextul programelor universitare probabil ăsta e bugetul de timp pentru că mai sunt şi alte materii, să zicem, mai populare sau de mai mare impact, care nici ele nu au timp pentru a fi aprofundate, atunci rămâne să te califici la locul de muncă uneori, mai întâi pe pielea ta, după aceea a clienţilor, a justiţiei, cum s-o nimeri. Dar e un rău necesar, altfel nu se poate. Mai departe, domnul avocat Bogdan Halcu – Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, pentru prima dată la dezbateri.

Bogdan Halcu: Bună seara!

Bogdan Dumitrache: ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, la fel ca şi SCHOENHERR & ASOCIAȚII, parteneri oficiali ai dezbaterilor, deci alimentatori de teme, de speakeri şi de emulaţie pe orice dezbatere. Continuăm cu domnul avocat Ionuţ Lupşa – Managing Partner LUPȘA & ASOCIAȚII, tot prima dată, tot un partener principal în dezbateri, mulţumim mult pentru prezenţa, şi am lăsat la urmă pe cineva care a propus o temă suficient de interesantă încât să începem cu ea, o temă mai specială sau poate doar mi se pare mie, doamna avocat Gabriela Milcev – partner MILCEV BURBEA, prima dată la dezbateri, MILCEV BURBEA – partener al dezbaterilor, mulţumim pentru prezenţă şi cei care aţi urmărit pagina dezbaterilor aţi văzut că astăzi dezbaterile o să se ocupe un pic şi de arhitectură. Cesiunea proiectelor de arhitectură, modificări ulterioare proiectelor, lipsa acordului creatorului operei, sigur, ca o introducere care nu spune mare lucru, aşa cum sunt introducerile, Legea nr. 8 din 1996, Legea dreptului de autor, la un moment dat, în enumerarea acelor bunuri, valori care pot constitui obiect al dreptului de autor, plasează la art. 7 lit. h), operele, pot face obiectul operelor de autor, „operele de arhitectură, inclusiv planşele, machetele şi lucrările grafice ce formează proiectele de arhitectură”, se poate cesiona aşa ceva? Înregistrarile video și transcripturile conferințelor și dezbaterilor JURIDICE.ro sunt accesibile pentru membri și parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj şi Timiş. 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti şi membrii UNELM.

Legile nu sunt ceea ce par a fi